Пожежі в агропромисловому комплексі трапляються з різних причин:
необережність під час куріння, необережне поводження з вогнем, несправність сільськогосподарської техніки або відсутність на ній спеціального обладнання (іскрогасників на автомобілях з двигунами внутрішнього згоряння, металевих ланцюгів на комбайнах як заземлювачів), випалювання стерні. Лихо може статися через недотримання елементарних правил пожежної безпеки. Саме тому, у цей важливий період зусилля аграріїв, рятувальників та громадян мають бути об’єднані, щоб не допустити вогонь на полях та у місцях зберігання врожаю, забезпечити населення хлібом та до зернини зберегти вирощене.
Шановні громадяни! Чернівецьке районне управління ГУ ДСНС України у Чернівецькій області наголошує, що у період жнив потрібно особливо пильно слідкувати за дотриманням усіх правил протипожежної безпеки:
- землероби, задіяні на роботах по збиранню врожаю, повинні пройти протипожежний інструктаж;
- хлібні поля в місцях прилягання їх до лісових масивів, степової смуги, автомобільних шляхів, і залізниць мають бути обкошені та оборані смугою не менше ніж 4 метра завширшки;
- забороняється спалювання стерні та післяжнивних залишків;
- техніка, задіяна під час збирання врожаю, має бути справною та укомплектованою сертифікованими вогнегасниками, заземлювальними металевими ланцюгами;
- безпосередньо на хлібному масиві площею понад 25 га, з якого збирається врожай, необхідно мати напоготові трактор з плугом на випадок пожежі тощо.
Дорослі повинні подбати, щоб діти не бавилися з вогнем поблизу хлібних масивів.
Керівникам агропідприємств необхідно вжити заходів щодо недопущення випалювання стерні та післяжнивних залишків, яке може призвести як до займання ще нескошених полів, так і розташованих поруч лісових масивів.