З початком опалювального сезону значно збільшуються випадки виникнення пожеж, причиною яких є порушення правил пожежної безпеки під час експлуатації пічного опалення.
Фахівці служби ДСНС нагадують основні правила і норми при експлуатації пічного опалення:
- Перед початком, а також впродовж усього опалювального сезону слід очищати димоходи та печі від сажі – не рідше 1 разу на 3 місяці;
- Відстань від печі до меблів, шаф та іншого обладнання повинна бути не менше 0,7 м, а від топкових отворів – не менше 1,25 м;
- Біля кожної печі перед топковим отвором на горючій підлозі слід прибити металевий лист розміром не менше 0,5×0,7 м;
- Усі димові труби та стіни на горищі, через які прокладено димові канали, повинні бути заштукатурені й побілені;
- Печі та інші опалювальні прилади повинні мати протипожежні розділки (відступки) від горючих конструкцій відповідно до вимог будівельних норм;
- Попіл й шлак, шо їх видаляють із топки, необхідно заливати водою та виносити в спеціально відведені місця.
ЗАБОРОНЯЄТЬСЯ:
- Розпалювати їх легкозаймистими та горючими рідинами;
- Сушити й складати на печах одяг, дрова, інші горючі предмети та матеріали;
- Зберігати у приміщенні запас палива, який перевищує добову потребу;
- Розмішувати паливо, інші горючі речовини та матеріали безпосередньо перед топковим отвором;
- Здійснювати топлення печей із відкритими дверцятами топки;
- Виносити та викидати гаряче вугілля ближче 15 метрів від будівель;
- Зберігати незагашені вуглини та попіл у металевому посуді, встановленому на дерев’яній підлозі або горючій підставці; влаштовувати в якості димової труби металеві та азбестові труби;
- Прокладати димоходи (борови) опалювальних печей по горючих основах;
Якщо пожежі уникнути не вдалося, негайно повідомте про це пожежно-рятувальну службу за телефоном «101». При цьому вкажіть точну адресу об’єкта, місце виникнення пожежі, наявність осіб у будівлі, також повідомте своє прізвище та номер телефону. Якщо є можливість, евакуюйте людей.
Чернівецьке районне управління
ГУ ДСНС України у чернівецькій області